SZEKÉRTÚRA

 kapcsolódik az Orbán Balázs Honismereti Emléktúrához

Székelykeresztúr - Csehétfalva - Atyha - Siklód - Bözöd - Kissolymos - Székelykeresztúr

1. nap
2. nap
3. nap
4. nap
5. nap
6. nap

Indulás Bözödről a Gagy keresztje felé, visszatekintés a völgyre, majd leereszkedés a túloldalon. Gagy, Magyarandrásfalva és Szentábrahám nevezetű települések következnek, itt ebéd és a templom meglátogatása vár reánk.
A festői szépségű völgyből  gyönyörű túraútvonalon haladunk egy kisebb hegygerincen át, majd megérkezünk Kissolymosra.

"Gagynak van egy érdekes harangja, mely nem annyira régisége, mint a miatt nevezetes, hogy az Rákoczi Ferencz forgalomból kiment rézpénzeiből öntetett, mint körirata bizonyítja: INDUST. Dr. PALFIANORUM EX MONETA CUPR DEPLORATO STATU TRANS. CONFLATO. Oldalán 1701. év szám, körül a Rákoczi által veretett különbféle pénzek egy egy példánya van beöntve. ...
A falunál beszakadó Zongota patak völgyén és a magas Gagy keresztje nevü hegyen vonul át a Kereszturról Kis-Küküllő völgyére menő országút. A Zongota patakával párhuzamosan fut le a Járpataka, ennek eredetén felül Földhid nevü hegyélen vonul át a szép asszonyok vagy más néven Tündérek útja. Ez pedig ...(alján 8 lépés átmérőjü 4-5 láb magas) földtöltés, mely innen északkelet irányban átmegy a kőrispataki erdőkre ... ez valamely iránytöltés vagy határvonal lehetett, az egész Székelyföldöt átszelő ( a Brassó közeli apáczai erdőktől kiindulva, a görgényi havasokig menő) főtöltésnek egy mellék ágazata, ..."