<< vissza Csehétfalva honlapjára
VIII. Orbán Balázs Honismereti Emléktúra
2014. július 6-11.

Emlékezés a 100 éves Nagy Háború hőseire


vasárnap
hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
Csehétfalva
Bencéd - Székelyszentmihály - Kobátfalva - Kadács - Tarcsafalva - Tordátfalva Nagymedesér - Siménfalva - Székelyszentmiklós - Kiskede - Nagykede - Csekefalva - Székelykeresztúr
Fiatfalva - Újszékely - Alsóboldogfalva - Kissolymos
Szentábrahám - Magyarandrásfalva - Gagy - Kőrispatak - Firtosmartonos - Énlaka
Korond - Firtosváralja - Csehétfalva

Hétfőn reggel elindultunk. Szekerünkön újra ott lobogott a 8 éve minket elkísérő kőrisfa nyelű nemzeti lobogó, a székely zászló, az Ezer Nemzetség hímzett zászlaja és az összes eddig megjárt település nevét tartalmazó faragott vándorbotunk. Indulás, Isten nevében, a hősökért, a hazáért!

Szentmihály-bércén visszatekintettünk Csehétfalvára. Zsindelyes tornya Isten áldásáról biztosított minket. Fölötte az Ijesztő Bükk, és távolabb a Firtos régi védelmi harcok hősiességét kölcsönözte zarándok lelkünknek.

Bencédben székelyruhás fiatalok vártak. Makkai-Ilkei Ildikó lelkésznő vezetésével elősegítették első könnyeinket, amint együtt ünnepeltünk az emlékmű körül a fiatalokkal és az összegyűlt falubeliekkel. Itt már kialakult megemlékezésünk menete, amit végig mindenütt gyakoroltunk: helyi lelkész szavai, imája, helyiek műsora, részünkről egy beszéd, egy szavalat vagy ének, hősök nevének közös felolvasása, koszorúzás, Himnusz vagy Szózat. Különleges értéket adott itt a lelkésznő levélgyűjteménye, amit nagyapja írt a frontról és kapott itthonról. Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

Székelyszentmihályon Tófalvi Tamás lelkész fogadott a helybéli gondnokkal. Az 1848-as emlékműnél emlékeztünk, mert nincs a faluban első világháborús kegyeleti hely. Utána a templom hűvösében történelmi sétát tettünk, elfogyasztottuk a kínálmációt a kertben, majd indultunk tovább.

Kobátfalván Csáki Levente tiszteletes vezetésével szép kobátfalvi csoport fogadott a templomban. Megtartottuk megemlékezésünket, majd a templomban lévő 1942-ős országzászló történetére csodálkoztunk rá. Utána a gondnoki család új házában, baráti beszélgetésbe merülve szendvicseztünk.

Kadácsban Vass Zsuzsánna lelkésznő az egylet tagjaival a templom lépcsőjén fogadott. Az emléktábla a templomban van. Daltutajos énekhangokkal emlékeztünk, majd Gyöngyösi Ilona néni édesapja fényképét és a vitéz harcos kitüntetéseit tekinthettük meg. Az emlékezés áhítatát nem zavarhatta meg a kinti súlyos nyári zápor sem. Az óvoda épületében kínáltak meg bennünket.
212
08220

Tarcsafalván Pitó Attila Zoltán lelkész fogadott a dombon ülő, romos templomban. Itt sincs emlék állítva a nagy háború hőseinek, de mi mégis kegyelettel emlékeztünk rájuk. Megismerkedtünk a templom javításának bonyolult helyzetével, elfogyasztottuk a felkínált testi táplálékot, majd indultunk szálláshelyünk: Tordátfalva felé.
02
22404

Tarcsa-hegyéről visszanézve, a Rez alatt láthattuk mai utunkat. A csehétfalvi templom és paplak hívogatóan integetett nekünk, amint előttünk feltárult a gyönyörű völgybe ágyazott falu. Az emlékműhöz szép számban összegyűltek a helyiek. Emlékezésünkben külön fejet hajtottunk annak az öt személynek, akiknek nevei az 1916-os román betörés áldozataként került felírásra. Erről beszélgettünk a pánkós szeretetvendégség alatt. A paplak és iskola épületeiben kialakított táborhely volt a szállásunk. A meleg vacsora után még sokáig szóltak a katonadalok a messze lobogó tábortűz mellett.
11236239

19303
202204
206208
210211
216219
21221
226
233227